Erfgoedspoor 2018

Sinds 2010 organiseert het Leiderdorps Museum het Erfgoedspoor voor leerlingen van groep 7 van de basisschool.

Dit jaar doen er  7 scholen met 195 leerlingen mee aan dit project

De leerlingen krijgen van het Museum een lesbrief over de geschiedenis van Leiderdorp, die ze op school kunnen bestuderen.

Daarna wordt er een bezoek aan het museum gebracht, waar ze een speurtocht doen, van grote dozen een kasteel bouwen, scherven opgraven en  tot slot mogen kalligraferen.

Als afsluiting van het project organiseert het museum een excursie op de fiets door Leiderdorp, waarbij een bezoek kan worden gebracht aan de Dorpskerk, de Raadzaal, Kleiwarenfabriek Ginjaar  of de molen in het Weteringpark.

Het Leiderdorps Museum probeert hiermee de geschiedenis van Leiderdorp levendig te houden

Het Leiderdorps Museum gaat eind 2018 verhuizen naar de Simon Smitweg.

In de raadsvergadering van 9 oktober 2017 heeft de gemeenteraad het krediet vastgesteld dat nodig is om de “Sterrentuin-carrousel” te financieren. Hiermee wordt de verhuizing van het museum naar de voormalige gemeentewerf, gelegen aan de Simon Smitweg, naast de brandweerkazerne, definitief.

De expositieruimte op de nieuwe locatie wordt iets groter en het depot gaat, mede door de hoogte van circa 5 meter, veel meer capaciteit bieden. De nieuwe kantoorruimte  met 23 m2 bijna twee keer zo groot wordt als de huidige ruimte. Een ander pluspunt van de nieuwe locatie is dat de voormalige kantine van gemeentewerken instant blijft. Deze ruimte biedt mogelijkheden om, ook in samenwerking met andere organisatie in Leiderdorp, lezingen, presentaties, cursussen en pop-up tentoonstellingen te organiseren.

Volgens de  voorlopige planning kan een verhuizing verwacht worden eind november, begin december 2018.

——————————————————————————————————————————

Overhandiging van het rapport over de opgravingen op de Plantage

“Nieuw Licht op Leithon”

Op donderdag 30 november is het rapport over de opgravingen op de Plantage, deze vonden in 2013 plaats en enkele van onze medewerkers hebben meegeholpen met de opgravingen, overhandigd aan Wethouder Gardeniers. Het lijvige rapport, met de titel “Nieuw Licht op Leithon” is zo’n 800 bladzijden dik. De subtitel van het rapport, dat als prachtig geïllustreerd boek is uitgekomen, heet “Archeologisch onderzoek naar de vroegmiddeleeuwse bewoning in het plangebied Leiderdorp Plantage”.

Dit rapport zal de leidraad vormen om een grote tentoonstelling over de opgravingen te organiseren ter gelegenheid van de opening van ons nieuwe onderkomen op de Simon Smitweg (voormalige gemeentewerf). De opgravingen hebben rond de 220.000 voorwerpen opgeleverd waaronder een groot aantal voor Nederland unieke voorwerpen.

03-12-17-rapport-opgravingen

Zie ook het LeiderdorpwWeekblad: https://www.leiderdorpsweekblad.nl/nieuws/algemeen/34592/leiderdorp-blijkt-belangrijke-archeologische-vindplaats#

(url aanstrepen en dan naar rechter muisknop ; ga naar https etc).

———————————————————————————————————————————–

NIEUW IN DE COLLECTIE:

23  GRONDAKTEN BETREFFEND GRONDVERKOPEN IN LEIDERDORP 1450- 1815.

AA4452

AA4453

Wethouder Jeff Gardeniers, ELo medewerker André van Noort en bestuurslid Jos Gerrese.               Foto J.P. Kranenburg

AA4452Foto ELO

Bijlagen:

De getranscribeerde tekst: 2017-10-09-charter-leiderdorp-jr-20171009

Samenvatting van de tekst: 2017-11-2-samenvatting-charter-in-de-vitrine

ELo document mbt de charters, inhoudsopgave en rubricering: 2017-11-2 Collectie eigendomsbewijzen van landerijen in de Munnikpolder te L’dorp 1450-1815 NL-LdnRAL-1731.ead

————————————————————————————————————————–

=

Vrijwilligers gezocht:

Het Leiderdorps Museum zoekt nog:

• Gastvrouwen en gastheren om bezoekers te ontvangen tijdens de openingsuren van het museum.
  • Belangstellenden die mee willen werken in de werkgroepen “Tentoonstellingen”, “Educatie” en “Historie”.
  • Een vrijwilliger/medewerker “Social Media”, die de facebook pagina bijhoudt, berichten verstuurt via Twitter en Instagram gebruikt om afbeelding vanuit het museum te versturen.

Aanmelden of inlichtingen via:

• info@leiderdorpsmuseum.nl
  • het secretariaat, Myrna Dop, tel. 071 5233253, mob. 06 23876086, mail ” myrna.dop@gmail.com “
  • of kom op dinsdagmorgen langs bij het museum voor een kopje koffie.