Agenda komende tijd:

LEIDERDORP DOOR DE OGEN VAN LUCRETIA VAN MERKEN

Dinsdag 21 februari 2023 om 20.00 uur in het Leiderdorps museum

Met de komst van de remonstrantse Lucretia van Merken in 1773, maakte het dorp kennis met de beroemdste Nederlandse schrijver uit de achttiende eeuw. In de periode 1773 tot 1789 verbleef ze ieder jaar met haar man Nicolaas van Winter zes maanden in hun buitenhuis Bijdorp aan de Hoge Rijndijk in Zoeterwoude, vanwaar ze het thuisfront op de hoogte hield van alles wat er in Leiderdorp en wijde omgeving gaande was. En dat was veel, want ten gevolge van de groeiende armoede, namen de spanningen in de samenleving toe en begonnen ook Leiderdorpse burgers zich te organiseren tegen de corruptie in het bestuur. Hun buitenplaatsje ging fungeren als een intellectuele salon waar het echtpaar bezocht werd door politici, hoogleraren, vriendinnen en schrijvers. In de patriottentijd komen de belangrijkste patriotse aanvoerders regelmatig op bezoek, onder meer de heer Van Zwieten, die het huis Zwieten bezit. Met hen bespreken ze de laatste politieke nieuwtjes en smullen ze van de nieuwste roddels en sensatieverhalen.

Over het leven van Van Merken was tot voor kort nauwelijks iets bekend, maar Cor de Vries kreeg in de collectie-Six toegang tot haar nooit eerder gepubliceerde brieven. Daaruit leren we haar beter kennen, en zien we hoe haar levensbeschouwing en haar zeer invloedrijke werk nauw met elkaar verweven zijn. Lucretia was verzot op het landelijke leven en uitte haar bewondering voor Leiderdorp in een lang gedicht.

1 lezing van 1,5 uur aanvangstijd 20:00

Dhr. Dr. C.H.H. (Cor) de Vries

20:00 – 21:30 Locatie: het Leiderdorps Museum

Inschrijven : Brieven uit Bijdorp

——————————————————————————————————————–

Maandag 13 maart 2023 om 20.00 uur in het Leiderdorps Museum

LEIDERDORP INTERNATIONAL AIRPORT- EEN NATIONALE LUCHTHAVEN IN DE ACHTHOVENER POLDER

Maandag 17 april 2023 om 20.00 uur in het Leiderdorps Museum

CHARTERS VAN DE MUNNIKENPOLDER

Maandag 15 mei 2023 om 19.30 uur in het Leiderdorps Museum

DROGE VOETEN, NATTE VOETEN?

________________________________________________________________________________________________________________

Word gastvouw of gastheer bij het museum!

Vindt u het leuk om mensen te ontvangen, een praatje te maken en uitleg te geven over de rijke Leiderdorpse geschiedenis? :

Het Leiderdorps Museum is op zoek naar:
Gastvrouwen en gastheren om bezoekers te ontvangen tijdens de openingstijden van het museum .
Daarnaast zoekt het museum belangstellenden die mee willen werken in de werkgroepen “Tentoonstellingen”, “Educatie” en “Historie” of zich bezig willen houden met collectiebeheer.

Inlichtingen en aanmelden via info@leiderdorpsmuseum.nl of secretariaat 06 23 87 60 86  (Mevr. Dop)
of kom op dinsdagmorgen om 10 uur langs voor een gesprek en een kopje koffie in ons kantoor op de Van der Valk Boumanweg  180d of tijdens de openingstijden van het museum op de Vronkenlaan 46 ( Schoolgebouw De Bron).

——————————————————————————————————————–

Donateur worden

Al vanaf 15 euro per jaar bent u donateur van het Leiderdorps Museum.
Als donateur bent u als eerste op de hoogte van het laatste nieuws.
Wordt u nu donateur van  het Leiderdorps Museum, dan ontvangt u het boek “De kronieken van Hans Boot” of
“Poldermolens van Leiderdorp ” als welkomstgeschenk.
Het formulier om u aan te melden kunt u invullen bij uw bezoek aan het museum.