Wat valt er te doen?

Een paal van de Romeinse Limes weg

De paal die nu in het museum te zien is is gevonden in Valkenburg(ZH) -Weerkampen. De paal, gemaakt van eikenhout stamt uit het jaar 124/125 na Christus.

De paal komt uit het weglichaam van de Romeinse weg die het Limesfort van Valkenburg verbond met de oostelijker gelegen forten van de Neder-Germaanse Limes. De weg is ontdekt bij opgravingen voorafgaande aan de verbreding van de Tjalmaweg (N205) en de aanleg van de HOV verbinding. Gezien de datering, op basis van jaarringonderzoek, is het aannemelijk dat keizer Hadrianus opdracht heeft gegeven tot het aanleggen van deze weg langs de Limes.

Deze opgraving is te zien in een video van het Limes journaal uit 2018.

________________________________________________________________________________________________________________

Romeinse vitrine en display bij kijk- en afhaalpunt van Gessel

Hoofdstraat 164 Leiderdorp

Open op vrijdag van 10 uur tot 17 uur.

Will van Gessel heeft sinds begin juni 2024 in zijn afhaal- en kijkruimte een kleine tentoonstelling gemaakt die gaat over de Romeinen die in de regio Leiderdorp aanwezig waren. Op kleine schaal heeft hij een Romeins schip gebouwd, een wachttoren zoals er velen land de Limes, de Romeinse noordgrens, stonden. Ook heeft Will een heimachine gebouwd waarmee de Romeinen palen in de grond sloegen voor het maken van walkanten en om de wegen die aangelegd werden te funderen.

Daarnaast heeft Will een grote display gemaakt met een Romeinse achtergrond .

Het Romeinse Rijk en een Romeinse verjaardagskalender.

________________________________________________________________________________________________________________

Goden, gemmen en geluk.

Romeinse zegelringen van de Limes

Een minitentoonstelling in het Leiderdorps museum, vanaf woensdag 1 mei t/m 15 september 2024

Het wordt de zomer van de kleine meesterwerken! Want zo kunnen Romeinse zegelringen met hun gegraveerde voorstellingen (gemmen) wel worden genoemd.
Vanaf woensdag 1 mei t/m 15 september 2024 is de serie-expositie “Goden, gemmen en geluk” te zien in het Leiderdorps museum en op elf andere locaties langs de Limes, de voormalige Romeinse grens in Zuid-Holland.

Twee in park Matilo gevonden gemmen komen naar het Leiderdorps museum Gemmen zijn  kleine gesneden stenen uit de oudheid en ze zijn  daarmee een vorm van kunst. Zo’n steen is vaak niet groter dan een vingertopje en is met grote precisie bewerkt met een afbeelding.

Eén gem betreft de graveerde voorstelling in halfedelsteen van de Romeinse gevleugelde godin Victoria, Victoria is weergegeven met vleugels en gekleed in een chiton (twee lappen stof vastgemaakt met pinnen). De steen, uit de tweede eeuw na christus, is van kornalijn met kleine insluitsels van mangaanoxiden. De afbeelding is een verdiepte uitsnede in de steen, een techniek die ook bekend staat als “intaglio”.

De andere gem die in de vitrine te zien is heeft geeft in een paarse kleur een tweetal paarden weer die water drinken uit een trog. De steen is gevonden in het park Matilo tijdens opgravingen in 1995 -1997 .


O ja, zo was Leiderdorp

HERINNERINGEN AAN DE WINKELS IN HET OUDE DORP, 70 JAAR GELEDEN.

Een nostalgische tentoonstelling van 5 mei tot 22 december 2024.

In het Doeskwartier in Leiderdorp bestond tot eind 50-er jaren van de vorige eeuw de bebouwing van de straten uit heel veel verschillende winkeltjes, waar de buurtbewoners hun dagelijkse levensbehoeften kochten.

Het waren kleine winkels, met beperkt assortiment, en veelal woonde het gezin in het achterhuis of boven de winkel. Het Doeskwartier was in die tijd een levendige wijk, waar de bewoners elkaar ontmoetten in de winkels en de winkeliers rondgingen met hun waar. De sociale samenhang was groot. Nu zijn de meeste winkels uit die tijd verbouwd tot woonhuis. Soms zie je nog een herinnering, zoals bij de ‘spek- en vleeschhouwerij van Klaveren’ op Hoofdstraat 23.

In deze tentoonstelling willen we die harde werkers van weleer terugbrengen in uw herinnering. We zijn op zoek gegaan naar de attributen die ze gebruikten: het scheermes van de kapper/barbier, de patentschaar van de bakker en de sigarenmal van de sigarenboer.

Deze en vele andere attributen en foto’s en filmpjes uit die tijd kunt u bekijken, waarbij de ouderen onder u ongetwijfeld regelmatig ‘o, ja’ zullen roepen en hun eigen verhalen zullen toevoegen. U bent van harte uitgenodigd uw herinneringen aan ons door te geven! 

——————————————————————————————————————–

Word gastvrouw of gastheer bij het museum!

Vindt u het leuk om mensen te ontvangen, een praatje te maken en uitleg te geven over de rijke Leiderdorpse geschiedenis? :

Het Leiderdorps Museum is op zoek naar:
Gastvrouwen en gastheren om bezoekers te ontvangen tijdens de openingstijden van het museum .
Daarnaast zoekt het museum belangstellenden die mee willen werken in de werkgroepen “Tentoonstellingen”, “Educatie” en “Historie” of zich bezig willen houden met collectiebeheer. 

Inlichtingen en aanmelden via info@leiderdorpsmuseum.nl of secretariaat 06 23 87 60 86  (Mevr. Dop)
of kom op dinsdagmorgen om 10 uur langs voor een gesprek en een kopje koffie in ons kantoor op de Van der Valk Boumanweg 180d of tijdens de openingstijden van het museum op de Vronkenlaan 46 ( Schoolgebouw De Bron).

——————————————————————————————————————–

                                Donateur worden

Al vanaf 15 euro per jaar bent u donateur van het Leiderdorps Museum.
Als donateur bent u als eerste op de hoogte van het laatste nieuws.
Wordt u nu donateur van  het Leiderdorps Museum, dan ontvangt u het boek “De kronieken van Hans Boot” of
“Poldermolens van Leiderdorp ” als welkomstgeschenk.
Het formulier om u aan te melden kunt u invullen bij uw bezoek aan het museum.